Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, August 9, 2011

13 Perang sebelum balik beraya

Dah baca enteri abah tulis pasal Kenangan Ramadhan dulu-dulu & Bagaimana mendapatkan bantuan PLUSRONDA? 

Kita yang dah semakin berusia ni memang rindukan suasana ramadhan dulu-dulu kan? tul tak?

Kalau dah baca dua entri tu then baru kita boleh start perang....penting tu bagi pengguna lebuhraya Utara-Selatan.

Abah rasa memang jadi kebiasaan belum raya confirm ada yang berperang suami isteri pasal raya...bukanlah perang besar pun just mulut je bising. Takdelah sampai pukul memukul, smackdown ala WWF ke..itu melampau.

Awal tahun confirm dapat kalendar baru, time tu lah start tengok bila Raya Aidilfitri dan time tu jugalah sibuk berbincang pasal nak balik mana, berapa lama nak bertolak pukul berapa..kelakar kan..tapi itulah lumrah bila dah berumah tangga ni.

Korang yang belum kawin apa tau?? Cakap senanglah bertolak ansur lah..hormat suami lah..kecian kat isteri lah..apalah..itulah..inilah...tak kira nak balik kampung belah kita juga dulu..hahahaha..

Korang yang masih bachelor kalau seminggu cuti memang akan balik ke rumah mak bapak koranglah tapi kalau yang dah berkawin ni kena bahagi dua cuti tu untuk pastikan raya dapat balik ke rumah kedua-dua belah.

Abah masa mula-mula kawin memang dah sign agreement punya takkan gaduh raya balik mana pasal dalam claus memang dah tertera minggu pertama raya balik mana...first tahun kawin raya belah wife di Penang, second year belah Pahang, third year belah Penang pulak..

Macam kami memang akan tetap balik ke kampung halaman kedua-dua belah, so yang tu tkde masalah punya..yang masalahnya berapa lama nak duk penang..kena tengok cuti pulak..itu lah ini lah..

Tapi gaduh tetap gaduh..itu yang seronoknya, lagi meriah rumah tangga, tapi jangan gaduh lama-lama..

So, for this year abah already request 4 days annual leave..balik penang 26 Ogos malam sampailah 1 September then 2 September wife kena kerja tapi abah cuti, malam tu juga kami akan pulang ke Pahang sapai hari 6 September 2011..InsyaAllah, harap semuanya berjalan lancar.

Tambahan pula, raya ke-5 tu ada orang datang nak merisik adik perempuan abah dan bertunang terus..dapat bakal adik iparlah aku tak lama lagi..

So korang macam mana? dah plan nak balik bila? Pukul berapa nak bertolak? Yang takde kenderaan sendiri tu tak reti-reti nak booking flight ticket, bus ticket or train ticket?

Perang ke tak perang kita tetap sayang bini kita kan..sape tak sayang bini ooooiii.. 

Nak join GENG ABAH?

13 comments:

  1. abah.. ktew xyah perang sbb umah ktew 1 jam je dr kampus..hehe

    ReplyDelete
  2. betul la abah.. raya tahun pertama, kesua ketiga ok lg.. masuk tahun ke empat mula la perang nak balik kg cepat kg masing2.. hihi

    ReplyDelete
  3. saya ngan asben setakat nih alhamdulillah, tak penah lg gaduh bab nak balik raya, gaduh bab lain de larr..hehehe.. kami masih mengikut turn dan dah berterusan sampai nak masuk 7 tahun dah, kami sorang kedah sorang johor..utara selatan..kalau raya puasa turn johor, raya aji turn kedah lak..so, adil utk dua2..:)

    ReplyDelete
  4. iols buat giliran....

    tahun lepas raya pertama kat umah mak-abah iols..
    so this year - giliran beraya umah mentua pula di hari pertama...

    senang... tak payah nak gaduh2... nak bising2....

    ReplyDelete
  5. tu namanya perang2 manja kan abah khalisha,,


    hihihi..

    ReplyDelete
  6. Salam kenal...buat masa ni dah 8 tahun kawen, tak le lagi gaduh pasal nak balik...kira macam dah tau/faham...tapi memang raya 2 tempat kena balik cuma siapa yang dulu dan kemudian...kalu tahun lepas balik umah wife dulu tahun ni balik umah saya plak...hehehehhe...yg masam muka pun sebab duduk satu tempat tu lama sangat, terutama kampung saya la...hehehe

    ReplyDelete
  7. sbg org bujang.. hanya mampu tersenyum sajolah

    ReplyDelete
  8. Tak pernah perang koz MIL kita x sambut raya (non muslim).. ;)

    ReplyDelete
  9. saya dulu takde masalah.. sejak aruah mak meninggal 2 tahun lepas, giliran raya ada sikit bercelaru.. pasalnya tak sampai hati nak tinggalkan ayah raya sendiri.. huhu

    ReplyDelete
  10. Insyaallah kami tak gadoh kot pasal balik raya nih ...coz dah tetap kan first raya balik Perak then baru balik pahang ..tahun depan balik pahang dulu then baru balik perak ..so ikot turn jela ... :) :)

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi baca dan drop komen.
Jangan lupa like page fb abah khalisha

Busuk.org

GuaBlog

Apesal

 

abah khalisha Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates