Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, January 3, 2013

36 Pelaburan Akaun 1 KWSP?

Perhatian untuk ahli KWSP!

Tahukah anda bahawa Akaun KWSP anda dibahagikan kepada dua iaitu Akaun 1 dan Akaun 2 mengikut pecahan seperti berikut:
  • 70% untuk Akaun 1
  • 30% untuk Akaun 2
dan hanya Akaun 2 sahaja yang dibenarkan untuk pengeluaran untuk pendidikan, pembelian rumah @ membayar ansuran bulanan pinjaman perumahan @ menyelesaikan pinjaman perumahan dan perubatan.

Namun,

Tahukah anda bahawa mulai 1 Februari 2008, Ahli KWSP boleh mengeluarkan simpanan 20% daripada jumlah simpanan yang melebihi Simpanan Asas dalam Akaun 1 khusus untuk PELABURAN?

Tidak percaya? ada boleh ke website KWSP [Bertajuk:Pelaburan Simpanan Ahli] untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai pengeluaran akaun 1. 


Di website tersebut anda akan memperolehi maklumat mengenai :-
Ini bermakna anda boleh membuat PELABURAN tanpa perlu mengeluarkan wang tunai poket anda!

Sebab?

Kita hanya buat pelaburan menggunakan Akaun 1 KWSP!

Bayangkan kita berumur 55 tahun dan jumlah simpanan akaun 1 ada RM500,000. Pasti anda akan berkata wooooooo..banyak tu. 

Tapi cuba fikirkan adakah nilai RM500,000 ketika itu cukup atau tidak untuk menampung perbelanjaan harian yang semakin meningkat?

I don't think so....

Ingat tak 15 tahun lepas dengan 50sen belanja sekolah kita dapat beli nasi lemak sebungkus, air secawan dan kuih. Sekarang? Tepuk dada tengok poket tkpun tanya anak-anak atau anak saudara.

Untuk maklumat lanjut mengenai pelaburan Akaun 1 KWSP anda boleh emailkan pada AK di azizulidrus@gmail.com

InsyaAllah kita boleh berkongsi maklumat mengenainya.

36 comments:

  1. SA dah kuarkan akaun 2 utk deposit beli rumah last time..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah AK pun dah keluarkan utk Akaun 2 utk beli rumah..tp akaun 1 boleh digunakan utk pelaburan dan tingkatkan jumlah simpanan tu

      Delete
  2. oh ye ke? baru tau ni...

    tengs for the info...

    ReplyDelete
  3. A'ah..akaun 1 mmg tk boleh bw keluar sehingga umur 55 tahun tapi sejak thn 2008 KWSP membenarkan 20% daripada simpanan asas akaun 1 buat pelaburan..kalau berminat nak detail email lah pada AK

    ReplyDelete
  4. perlu merancang utk masa kedepan, kalau dulu moyang kita tinggalkan aset tanah utk datuk, ayah kita..., so masa kita plk fikirkn utk mereka dibawah tanggungan kita . angka semakin besar tp nilainya kian mengecil.

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah betul tu..tp tk ramai yg tahu bahawa akaun 1 KWSP boleh kita laburkan utk jangka masa panjang..sesiapa berminat untuk mengetahui mengenainya leh emailkan pada AK..azizulidrus@gmail.com

      Delete
  5. mila nak beli rumah dengan duit KWSP tapi boleh guna akaun 2 je kan ?

    ReplyDelete
  6. A'ah btl!..Akaun 2 boleh gn utk pendidikan, perumahan dan perubatan..Tp akaun 1 boleh buat pelaburan..itu yg ramai tk tahu..boleh tambahkan lagi dana itu..

    ReplyDelete
  7. bgslah kalau dah tahu..kalau berminat jgn lupa cari AK..leh tambah dana Akaun 1 tu..tul tak? email azizulidrus@gmail.com

    ReplyDelete
  8. public mutual ye? emmm ramai kt opis yg offer ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..dah ada org offer tknak masuk ke?investment tu

      Delete
  9. pelaburan dengan public mutual ke???

    ReplyDelete
  10. assalamualaikum AK...info yang cukup2 menarik ni nak pi tengok juga la...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nk pi tgk mana tu?emailkan je pada AK..

      Delete
  11. yup..akaun 1 sekarang boleh digunakan untuk skim pelaburan yang terpilih mcm public mutual etc..bagus pelaburan macam nie..

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  12. wah, tol ke? dia x de terma & syarat ke? nak kena melabur nih..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. A'ah ada syaratnya..kena melebihi had simpananan asas..nak tau detail tak?

      Delete
  13. akaun kwsp sy dh kuar tgl smpn kat kwap je utk pencen

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akaun 2 kan yg bwk keluar tu? ni utk pelaburan adalah akaun 1

      Delete
  14. Mak sedara akak ada join puclic mutual..:P

    ReplyDelete
    Replies
    1. as Unit Trust Consultant ke?akak tknk melabur dgn dia ke? klu tknk ngan makcik meh wat pelaburan dgn sy.hehe

      Delete
  15. akaun 1 pun xde dah...mse kuarkan tuh utk akaun 1 n 2 dikire skali lepas tuh separuh akak dpt separuh lg kwap mik utk pencen nti....so,memg xde la nk buat pelaburan tuh....sebab gov keje 3thun kan leh bwk kuar kwsp...

    ReplyDelete
  16. Antara pelaburan terbaik yg kita boleh buat dari akaun 1 tu ialah labur ke Unit Trust..sesuai, sebab ianya long term investment plan, dan growth return pun Insya Allah lebih mantap berbanding KWSP...

    Pun begitu, ianya tetap dlm nilaian wang..
    Kalau nak jamin kesan inflasi, kena diversify juga pelaburan kita kpd pelaburan emas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya btl..Itu AK setuju tp dah ramai tk yg ada duit cash utk beli emas??sbb unit trust ni gn KWSP akaun 1 ni tk perlukan duit cash utk pelaburan

      Delete
  17. setuju!! ingat kan selama ni cuma acc dua je blh keluar :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tp tetap tkleh bw keluar jg..utk investment je boleh..

      Delete
  18. akaun kalau pandai manage dan tahu step nya.....byk kelebihan......

    ReplyDelete
  19. belum bersentuh lagi sama ada akaun 1 atau akaun 2... eh ader... tapi x pasti akaun mana satu... amik 1500 dari EPF untuk Unit Trust... Alhamdulillah... skang nih Unit Trust tu dah bertambah dan dah ditransfer kembali ke EPF.... rasa cam nak buat lagi jer... sebab tolong tambah lagi duit EPF yang sedia ada tu...

    cuma sekarang planning nak keluarkan akaun 2 untuk sambung MBA...

    ReplyDelete
  20. Salam..AK buat public mutual ni full time ke?
    sy nak cari agent yg full time je..boleh email sy tak?
    shahnienasyopz@yahoo.com

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi baca dan drop komen.
Jangan lupa like page fb abah khalisha

Busuk.org

GuaBlog

Apesal

 

abah khalisha Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates