Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, August 12, 2011

35 Nostalgia kad raya

Teringat dulu time bulan Ramadhan dan masa umur belasan tahun, kalau posmen kasi hon dia punya motor, kami adik beradik cepat-cepat pergi tengok...Nak tengok kad raya untuk siapa yang sampai.


Biasanya dua minggu sebelum nak raya, confirm abah keluar ke kuantan pergi kat Kuantan Parade ke, Megamall ke untuk cari kad raya untuk diberikan kepada kawan-kawan sekelas tapi hantar melalui pos..biar posmen ada kerja sikit.hehehe.

Abah suka yang gambar kartun..kelakar kadang-kadang karikatur tu..hehehe..pastu balik rumah ambik pen karang ayat..almaklumlah paper bahasa melayu dapat A so memang terrer lah nak mengarang..


Aku mintak maaf kat ko atas segala kesilapan, 0-0 ye....aku telah berdosa dengan ko lah..aku suka mengejek ko lah....macam-macamlah ayat yang ditulis..tersangatlah rasa bersalah tu...kadang-kadang tak cukup kad raya tu nak tulis. Banyak nak mintak maaf..

Kenapa kena hantar awal pada kawan-kawan? Sebab nak suruh diaorang balas sementara masa masih ada..

"pecah kaca pecah gelas, sudah baca harap balas" ...faham-fahamlah

Abah tau korang pun selalu buat macam tu..rayu harap dibalas..Hantar 20 kad raya dapat balik dalam 10 pun kira suka hati lah. 

Almaklumlah dulu mana ada handphone nak sms, internet nak fb, tweet, email ke..takdenya..kad raya je lah caranya.

Pastu dah dapat kad raya campur dengan adik gantung atau lekatkan pada dinding..Deco cantik-cantik dengan harapan orang datang beraya akan tengok..fuh banyak betul kad raya dapat..hahaha

Sekarang dengan sms yang sama kita boleh forward dengan 100 orang as long credit ada kt akaun. Takpun upload je kat fb gambar kad raya elektronik pastu tag kat semua friends.

Next raya jika bertemu lagi abah upload gambar kad raya yang abah simpan lebih 10 tahun dulu..ada lagi..tu kenangan terindah...la..la..la..

Ada sape-sape beli kad raya? 

Nak join GENG ABAH?

35 comments:

  1. dulu2 memang banyak dapat kad raya,sekarang-0

    ReplyDelete
  2. selalu berangan nak nak buat kad raya family n kirim pada kawan2

    ReplyDelete
  3. skrg dah makin kurang bg kad raya kan?hehe


    nak kad raya tak??
    jemputla join segmen cik ana :)

    ReplyDelete
  4. dlu slalu gak wat kadraya..skang sume guna msg. ishkk.haha

    ReplyDelete
  5. rindu plak ble tringat zaman tu...tp skrang mmg org dah jarang gne..mybe kilang buat kad raya pun dah xnk buat sebab tak menguntungkan..huhu..camane nak bg wujud blek tradisi nie eh??

    ReplyDelete
  6. last beli kad raya ialah mase bcinta dulu, 2009..hihi~

    ReplyDelete
  7. huhu..da lama ta hntr kad raya..huhu..rindu lak time zaman sek..:)

    ReplyDelete
  8. a'aaa la abah...dkna teringat ketika balik kg, sepupu suka gantung kad raya kat dinding..maklumla rumah kayu/papan..dkna jeles sebab dkna duk kuates...so tak boleh buat macam tuu...
    ermmm...panggil 'abah' teringat kat abah dkna...
    http://kasihsuci-whh.blogspot.com/2011/08/kasih-ibu-membawa-ke-syurga-kasih-ayah.html

    ReplyDelete
  9. dah lama tak beli kad raya...
    sokmo guna emel-sms-fb jer wish kat kawan2...

    nostalgia sangat2 tengok kad raya ni...
    hik hik hik

    ReplyDelete
  10. Terkenang bile dulu-dulu kawan bagi kad raya. huhu masing2 bagi .. wooo :') semuanya menjadi kenangan

    sekarang org dah pakai SMS je . hehe :D

    ReplyDelete
  11. kesimpulannya raya dulu lagi seronok dari raya sekarang....hehe

    ReplyDelete
  12. ms zaman sek dlu mmg byk sngt dpt kat raya..
    kawan sebelah meja pun sent kad raya, adik satu dorm yang tido sekatil pun sent kad raya..mmg bz lah posmen dulu2..
    skrg xde dahhh..
    rindunya zaman dulu2

    ReplyDelete
  13. bdak2 skang dah x dpt merasa nikmat tunggu posmen dalm bulan puasa..heheheh

    ReplyDelete
  14. : : dulu mmg rajin tukar2 kt raye nie ' tp sekarang . . haremmm =.=

    ReplyDelete
  15. betullah, dulu tyme puasa,,tertunggu2 posmen datang tau! siap lawan ngan adek beradek sapa punya kad raya banyak,lepas tu tiba raya buat dekorasi kat dinding,heheh..

    sekarang??nak gantung hape?huhu

    ReplyDelete
  16. heee ;D dulu mintak duit mak beli kad camtu banyak banyak pastu post walaupun alamat sebelah rumah jep ;D

    ReplyDelete
  17. same lah. dulu sy dok hostel. nak jimat punya pasal, bg by hand je kat mmber sebelom cuti. haha

    ReplyDelete
  18. skrg byk kad raya yg org beli untuk gantung kat rumah je...hehe. suka tgk design kad raya semua cumey2..hehe

    ReplyDelete
  19. eh2 jap..abah kuantan ke?dan2 jat pnggil abah gak.hahaha

    ReplyDelete
  20. hahaha..
    kad raya lam kenangan..
    kalau dlu, berebut ngan adik beradik, sapa ada kad raya paling banyak..
    pastu, lekat kat dinding, bwat hiasan..
    sekarang, kat fb je la..

    ReplyDelete
  21. hahaha.. part pecah kaca pecah gelas tu mmg stuju sgt3!! hahaha.. siap ada kwn2 yg pelekat duit 1sen dlm kad raye konon2 duit rya.haha.. mmg lawak bile tgk balik.. heeeheee

    ReplyDelete
  22. teringat masa nak ngorat awek..hwhw

    ReplyDelete
  23. skang org x guna kad raya dah sebab dah boleh sms je...
    tap kad raya tue ada nilai sentimental dia yang tersendiri...
    berapa lama pun boleh disimpan...
    kalau sms, inbox penuh kene delete...
    ye dok???

    ReplyDelete
  24. tahun lepas masih lagi pos kad raya tapi tahun ni mungkin tak la sbb setem dah mahal sgt.....

    ReplyDelete
  25. last skali sy guna kad raya masa dok tengah bercinta dgn GF ....20 tahun yg dulu ...kenagan manis semua tu :)

    ReplyDelete
  26. Hehe,CSF tak pernah dapat satu pun..

    ReplyDelete
  27. hrap2 dpat 1kad raya thun ni,hehe

    ReplyDelete
  28. rindulak rasanya macam zaman dulu2 ada postcard raya ada gambar cartoon.

    ReplyDelete
  29. awok udah lame tak beli kad raye abahkhalisha....dapat kad raye pun bulih kighe dengan jari..... tapi kalo e-card....sms....email...melambak2...... itule zaman teknologi ......makin ke depan....makin jaoh kite tinggeikan belakang.....

    ReplyDelete
  30. memang nostalgic...siap pantun2 lagi dlam kat raya...

    pantun pecah kaca tu mmg femes la...
    setem skang 50 sen...sms 1 sen je...:P

    ReplyDelete
  31. mmg seronok dpt kad raya kan? berbanding sms, fb, tweet dsb....x sama feelingnya...

    ReplyDelete
  32. KB banyak kat raya time form 5.. hehe.. ramai adik2 angkat dan peminat yang bagi time tu. ^^ besnye.. tp skrang dah tua xde pun org nak bagi.

    ReplyDelete
  33. thanks sbb drop by at my blog..

    btw..
    i love sending kad raya
    biarlah org kata orang lama ke
    ketingggalan zaman ke
    non it literate ke

    kad raya tetap menjadi pojaan hatikuuuuuu

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi baca dan drop komen.
Jangan lupa like page fb abah khalisha

Busuk.org

GuaBlog

Apesal

 

abah khalisha Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates