Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, December 20, 2012

12 Tutorial Pindahkan Visitor Daripada Blog Lama ke Blog Baru

Anda bercadang untuk mempunyai blog yang baru atau sudah pun mempunyai blog baru dan blog yang lama? Mungkin tutorial ini dapat membantu visitor anda mengetahui mengenai blog baru anda itu.

Ingin cuba?

Cuba anda taip address ini http://kmvsblogger.blogspot.com/ klik ke blog lama AK ini iaitu kmvsblogger.
Lihat apa hasilnya.

Secara automatik visitor atau 'auto direct link' visitor akan ke page abahkhalisha.my betul tak? Menarik bukan!

Jom kita tengok bagaimana cara pindahkan visitor daripada blog lama ke blog baru anda.Cukup simple prosesnya.

Langkah 1:

Log in di blog lama anda
Klik  Dashboard => Layout => Edit HTML. Seterusnya tick pada kotak Expand Widget Templates.

Langkah 2:

Salin dan edit kod berwarna biru dibawah pada notepad. Gantikan teks yang di bold dengan URL blog yang baru.

<meta content='0;url=http://Gantikan Dengan URL blog' http-equiv='refresh'/>



Langkah 3:

Cari kod <head> menggunakan keyboard Ctrl+F .

Langkah 4:

Paste Kod URL di Langkah 2 tadi. Preview dahulu dan jika tiada sebarang error klik save.

Selamat mencuba ye. Thanks to blog maribinablog.blogspot.com untuk tip ini.

12 comments:

  1. Owh boleh ye pindah camtu..bagus tutorial ni..

    ReplyDelete
  2. Maknanya kalau orang klik dianarashid.com terus ke dianarashid.my ye??macam tu??

    ReplyDelete
  3. @diana bkn kalau ada satu lagi blog yg lain..itu yg .com cm tukar .my je kan

    ReplyDelete
  4. @abah khalisha oo..ingatkan kalau tekan url blog lama direct ke url baru ni..akak nak buat macam tu..sebab ramai yang url lama akak kat bloglist depa,tapi depa tak dapat update dari blog akak sejak pakai .my ni..sudh nya traffik seratus lebih je dalam 2,3 hari ni..sakit wooo..

    ReplyDelete
  5. @diana
    a'ah sy try http://www.dianarashid.com
    mmg xleh...ni akak punya just tukar daripada .com kepada .my kan? bukannya tukar blog tu teruskan?sepatutnya xde masalah, mcm saya daripada abahkhalisha.blogspot.com kepada abahkhalisha.my dia auto direct link kepada abahkhalisha.my


    mcm sy kalau org taip url yg lama iaitu abahkhalisha.blogspot.com automatik akan direct link ke abahkhalisha.my

    ReplyDelete
  6. @abah khalishakalau sama2 dot my memang direct.tapi kalau lain dari dot my ni dia tak direct pun.cer pi kat mana2 blog yang ada letak url AK sebelum ni dan klik kat blog list.memang tak direct ke url baru.

    ReplyDelete
  7. @abah khalishakalau sama2 dot my memang direct.tapi kalau lain dari dot my ni dia tak direct pun.cer pi kat mana2 blog yang ada letak url AK sebelum ni dan klik kat blog list.memang tak direct ke url baru.

    ReplyDelete
  8. @dianakak, sy ada pegi dkt blog http://www.abgshah.com/ dan http://maikorner.blogspot.com/ dan cuba klik blog sy..ia akan terus auto direct ke domain yg baru...yg kes akak ni x sure plak mungkin sbb dari domain .com ke .my jadi pening kot..cb tnya sape-sape yg pakar.

    ReplyDelete
  9. @dianakak, sy ada pegi dkt blog http://www.abgshah.com/ dan http://maikorner.blogspot.com/ dan cuba klik blog sy..ia akan terus auto direct ke domain yg baru...yg kes akak ni x sure plak mungkin sbb dari domain .com ke .my jadi pening kot..cb tnya sape-sape yg pakar.

    ReplyDelete
  10. @dianakak, sy ada pegi dkt blog http://www.abgshah.com/ dan http://maikorner.blogspot.com/ dan cuba klik blog sy..ia akan terus auto direct ke domain yg baru...yg kes akak ni x sure plak mungkin sbb dari domain .com ke .my jadi pening kot..cb tnya sape-sape yg pakar.

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi baca dan drop komen.
Jangan lupa like page fb abah khalisha

Busuk.org

GuaBlog

Apesal

 

abah khalisha Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates