Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, December 11, 2012

8 Petua Elak Panas Badan Selepas Makan Durian

Kalau perhatikan sekarang ni di tepi-tepi jalan memang berlonggok buah durian. Lagi best sekarang ni ramai peniaga menjual penuh satu plastik hanya RM10.

So pandai-pandai pembeli untuk memilih samada yang kecil, sedang-sedang atau yang besar janji muat-muat satu platik besar yang disediakan sahaja.

Ahad baru ni lepas beli stok sotong, udang dan ayam di pasar borong Selayang, AK ternampak ada jualan lelong durian penuh plastik hanya untuk RM10. Apa lagi terus parking tepi dah pegi pilih dengan wife.


Sampai je rumah terus belah dan makan. Wife AK memang suka sangat makan durian tapi kalau dah sebiji durian dia boleh telan agak-agaklah. Kang sakit kepala, panas, migrain siapa susah. Cik abang ni juga yang nak kena picit kepala ye tak?


Nur Iman macam ibu dia juga suka betul makan durian. So kalau banyak makan durian biasanya orang cakap badan akan panas, tekak sakit, mulut kering dan macam-macam lagi.



Makan sedap dah sakit-sakit salahkan durian. Tul tak?

Siapa suruh makan durian?

Ha tengok durian juga yang dipersalahkan.

Sempena lambakan durian yang banyak dipasaran dengan harga yang cukup murah, AK nak kongsikan petua elak panas badan selepas makan durian. Ini petua orang-orang tua.

1. Ambil pangsa buah durian dan tuangkan air di dalamnya lalu minum. Selawat 3 kali InsyaAllah tiada panas badan. Macam Nur Iman buat ni.



2. Ambil sedikit garam dan cuitkan sedikit di lidah.

3. Senang cerita minum air kosong banyak-banyak. Kalau dah makan dekat 3 hingga 4 biji tu korang minumlah air kosong satu baldi.

Ok rasanya kalau pembaca-pembaca dan blogger-blogger yang lain ada petua yang dapat membantu mengelak badan panas selepas makan durian boleh share ye.

Ada petua lain? kongsikan ye

8 comments:

  1. a'ah.. betul.. petua ni mmg org amalkan tp nureen x pernah lagi buat.. cuma slalu pas mkn durina nureen mkn manggis sejuk bdn jugak :)

    ReplyDelete
  2. mmg best makan durian ni tp xbest kalau dah sakit kpla nganpanas badan..he3

    ReplyDelete
  3. @::NureeN:: itu kalau ada manggis, kalau tkde manggis? anyway thanks for the tip

    ReplyDelete
  4. @KuNanGKuNanG dah makan sedap sakitnya pun sedap juga.hehehe

    ReplyDelete
  5. seyes rm10? aku beli semalam 1 biji je, rm12.durian kahwen katenye.mahal kan? huhu~

    ReplyDelete
  6. @Khumaera Ismail aka Mariam Ismail a'ah serius sebungkus RM10..skrg kt area KL byk jual mcm tu

    ReplyDelete
  7. Sedap tengok durian tu

    Zahirahhafizan.com

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi baca dan drop komen.
Jangan lupa like page fb abah khalisha

Busuk.org

GuaBlog

Apesal

 

abah khalisha Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates