Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, October 7, 2011

17 Farah Fauzana digodam

Kecian Farah Fauzana, penyampai Hot FM apabila apabila e-mel dan akaun laman sosialnya digodam hujung bulan lalu. Menurut Farah Fauzana akaunnya telah beberapa kali digodam sebelum ini.

Lebih menakutkan lagii apabila maklumat peribadi beliau dan penyampai lain turut dimuaturun oleh penggodam. Apalah  yang depa nak buat dengan maklumat tu.


Namun begitu sejauh manakah kebenaran penggodam itu jahat? Mari kita tengok antara berita berkaitan penggodam:


 “ CLERMONT-FERRAND – Seorang penggodam komputer di Perancis berdepan hukuman penjara selepas dia memecah masuk akaun laman jaringan sosial Twitter milik Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama dan selebriti Britney Spears dengan meneka kata laluan mereka.” – Kosmo Online.


“ SYDNEY – Seorang pelajar sekolah di Australia, Pearce Delphin yang berumur 17 tahun menyatakan dia tidak berasa kesal kerana menyebabkan laman mesej Twitter terjejas selama lima jam pada Selasa lalu, lapor sebuah akhbar semalam. – Kosmo Online.” 

Seterusnya kita tengok istilah-istilah bagi penggodam


a) Topi hitam :- Seseorang yang menceroboh keselamatan komputer tanpa izin bertujuan keganasan dan vandalisme.

b) Topi kelabu :- Penggodam yang etikanya tidak jelas atau di atas pagar perundangan dan seringkali mengaku perbuatannya.

c) Topi putih :- Penggodam topi putih merupakan seseorang yang mempunyai etika dan tujuan pencerobohan keselamatan maklumat adalah untuk mengenal pasti kelemahan-kelemahan sistem di dalam sesebuah syarikat.

So terpulang kepada anda untuk menilainya.


17 comments:

  1. ade pulak penggodam topi putih tu ye...

    ReplyDelete
  2. saya peminat fafau..sekian terima kasih :)

    ReplyDelete
  3. oo gitu jenis2nya...br saya tahu :)

    ReplyDelete
  4. itulah yang paling kita takut, dicerobohi...

    dah follow jom follow back

    ReplyDelete
  5. Oooo...itu peminat dia la tu.... macam2x skrg org nak cari maklumat....

    ReplyDelete
  6. patutlah td farah add saya di facebook hehe

    ReplyDelete
  7. kecian fara ..kenapa la nak buat bende mcm nie ..kecian tau huhuhu

    ReplyDelete
  8. depa ni suka advanture kot ...hihi

    ReplyDelete
  9. HACKERs ni dahsyat arr..
    bleh kja jd SPY gomen nih..hehe




    luv,
    cik ana

    ReplyDelete
  10. wah new info.. nice..baru tahu pasal topi topi ni hahaha

    ReplyDelete
  11. susah jd org poplar...si hackers ni msti bdk2 genius it yg tde kerja tau nak mnyusahkn org je kj nya!

    istilah topi plak yer

    ReplyDelete
  12. dia orang ni mmng tak de kerja ....mnyusahkan orang jer...

    p/s...baru tahu pasal topi tu...

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi baca dan drop komen.
Jangan lupa like page fb abah khalisha

Busuk.org

GuaBlog

Apesal

 

abah khalisha Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates