Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, October 28, 2011

33 Sakit tekak, tiada suara sini petuanya

Minggu lepas wife abah hilang suara disebabkan dia terlibat dengan team building dan ditambah dengan mengambil minuman berais dan bergas. 

Macam mana nak kembalikan suara yang hilang atau akibat sakit tekak? Ada yang cakap minum air suam atau air jawa. 

Sini abah nak kongsikan petua yang lain iaitu  makan sengkuang cina dan minum air getah anggur. Kat mana nak dapat dua menda ni? Jika di KL paling senang anda ke pasar chow kit di situ sengkuang cina dan getah anggur ada dijual selain ikan, daging, ayam, sayuran dan buah-buahan.

Sengkuang cina ni kecik je macam bawang putih je besarnya. Abah tumpang rasa dan rasa seperti tebu pun ada.hehehe.
Getah anggur- Image Encik Google

Getah anggur tu korang boleh rendamkan dalam air sejuk dan biarkan ia kembang dan minum airnya. Nak lagi sedap tambahlah gula sikit. InsyaAllah suara anda akan kembali pulih.

33 comments:

  1. erm....selain tuh jugak, minum air limau kurang gula pun boleh jadi ubat utk sakit tekak..:)

    ReplyDelete
  2. Tq abah, mmg tgh Sakit tekak ni, suara rock gitu hehehhe

    ReplyDelete
  3. wahh..sengkuang cina tu pernah dengar sbb sengkuang cina ni boleh jugak tambah susu ibu..hehehe.. tapi yg getah anggur tak pernah dengar..

    kalau sakit tekak saya sembur dengan mouth spray je..ehehe..

    ReplyDelete
  4. ooo.... sengkuang cina tu tahu lah, getah anggur tu baru hari ni saya kenal.. tq abah, bleh simpan msg ni dalam henpon.. next time kalu terjadi senang nak rujuk..

    ReplyDelete
  5. tak pernah dgr pasal getah anggur ...terima kasih bagi petua ni..

    ReplyDelete
  6. getah anggur tu tengok pun tak pernah..baru tau pasal getah anggur..terima kasih..:)

    ReplyDelete
  7. baru tau petua ni... tq kongsi info... :)

    ReplyDelete
  8. waa
    due2 cre ni mimi x taw lagi

    dan x penah tawu wujudnye getah anggur
    kekekeke


    maceh abah!

    ReplyDelete
  9. agaknya memang sekarang ni musim sakit tekak dengan batuk laa.... saya pun sama....

    ReplyDelete
  10. petua yang belum pernah arisha dengar..hehehe. thanks for sharing this one! :D
    salam to your wife!

    ReplyDelete
  11. Pertama kali nmpk getah anggur. Sengkuang cina sy mgkn dah biasa kot. Rs die mmg mcm ade tebu sket. Hiks!

    ReplyDelete
  12. Baru jer beli VAPOCOOL..jenama Vicks..buat tak dak selera nak makan..Maybe esokj blh try resepi abah

    ReplyDelete
  13. salam abah K...,

    TQ ngan info tu..tak pernah dengar dan akan cuba bila perlu...

    ReplyDelete
  14. getah anggur?tak pernah tengok dan tahu. nampak macam gula batu.

    ReplyDelete
  15. Bagus ni..thanks .
    Tumpang copy simpan kat fail takut lupa...

    ReplyDelete
  16. macam teringin je nak rase getah anggur ni..yummy2 :)

    ReplyDelete
  17. SALAM,
    TKASIH ATAS PERKONGSIAN INI

    ReplyDelete
  18. waahh 1st time sy dgr petua ni. hehe terima kasih berkongsi! ;D

    ReplyDelete
  19. 1st time tau tentang kewujudan getah anggur tu..hehe

    ReplyDelete
  20. selalu minum air asam jawa aje :)

    ReplyDelete
  21. getah anggur ke namanya? haha baru tau

    ReplyDelete
  22. minum air asam jawa campur gule merah atau gule batu pun ok jugak..

    ReplyDelete
  23. This text is worth everyone's attention. How can I find out more?

    My website ... video.mojsnimak.com

    ReplyDelete
  24. This post will help the internet viewers for setting up new weblog or even a weblog from
    start to end.

    My website umbilicate
    My web page - waterleaf.eu

    ReplyDelete
  25. Having read this I thought it was really informative. I appreciate
    you spending some time and energy to put this information
    together. I once again find myself personally spending way too
    much time both reading and posting comments. But so what, it was still worthwhile!


    My page; "rosin oil"

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi baca dan drop komen.
Jangan lupa like page fb abah khalisha

Busuk.org

GuaBlog

Apesal

 

abah khalisha Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates