Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sunday, September 18, 2011

31 Abah ditahan polis!

Kejadian ini berlaku dalam pukul 5.00 petang tadi di selepas tol Litrak berdekatan Sungai Buluh. Apa yang terjadi?

Abang masih dalam keadaan terkedu,  tergamam dan terkejut setelah ditahan dan disuruh ke tepi oleh sebuah kereta polis peronda. Kenapa abah ditahan? 

Korang jangan tiru apa yang abah lakukan sehingga ditahan dan disuruh ke tepi! Sebenarnya abah kerana salah abah sendiri iaitu menggunakan handphone semasa memandu! Padan dengan muka abah!...Kompoun yang dikenakan adalah RM300.

Sekadar gambar hiasan

Tapi, Alhamdulillah tak kena saman kerana abah bercakap benar, jujur dan tidak memberi rasuah. Begini ceritanya..Abah on the way dari Klang rumah pakcik setelah balik dari rumah nenek di Sungai Besar. Belakang kereta abah ada pakcik dari Bukit Beruntung, dia tak tahu jalan dari Klang untuk ke Bukit Beruntung. So follow abah. 

Lepas je tol LITRAK LDP di Sunai Buluh tu abah pun terus ambik phone nak call pakcik nak cakap kat dia boleh lalu highway ataupun jalan lama. Sedang nak buat call tu polis peronda ada disebelah kereta abah. Adeehhhhh..abah kena tahan dan disuruh ke tepi.

Abah pun ke tepi dan Encik Polis tu bagi salam dan minta IC dan Lesen Memandu dan suh abah explain kenapa drive sambil buat panggilan.

Tak banyak tanya abah pun bagi kasi. Kebetulan time dia ambik buku saman tu makcik call handphone abah tanya kenapa kena tahan. Abah pun cakaplah kena saman. Pastu abah tanya makcik dan pakcik sesat tak jalan? Ke terlepas simpang?

Alhamdulillah mungkin sebab dengar apa yang abah bualan dan apa yang abah terangkan padanya adalah memang benar-benar betul dan ditambah teriakkan dan raungan suara Nur Iman kerana baru tersedar dari tidur menyebabkan Polis tadi membatalkan niatnya untuk saman abah.

Encik Polis tu cakap dia taknak tambah statistik dan taknak abah kena denda dia pun hanya beri teguran. Mekasih Encik Polis! Abah betul-betul respect pada Encik Polis kerana sikap timbang rasa Encik Polis yang tidak menyaman dan tidak meminta rasuah. Abah ditegur agar menggunakan handfree. So next time abah beringat.

So disini abah nak pesan pada korang yang drive dan suka buat panggilan agar selalu menggunakan handfree atau berhenti di tepi. Jangan lakukan seperti yang abah lakukan! Kemalangan mungkin boleh terjadi.

Ingatlah orang yang tersayang. Abah betul-betul insaf..Nasib baik kalau tak melayang RM300 abah.

P/s: Mood tiada lagi untuk cerita suasana pulang ke rumah atuk dan nenek..huhuhu..fobia.hehehe.

31 comments:

  1. Aduhaii lega abah tak kena saman.. sebab ada niat baik nak tolong pakcik...

    sy pun penah kena tahan polis sebab HP .. tp sebab ckp jujur juga tak tau jalan nak pegi tempat kursus.. maka terlepas juga dr saman.. sejak tu mmg beringat kan...

    ReplyDelete
  2. hikhik lain kali jgn guna hp masa drive plus bahaya la sbb x leh focus

    ReplyDelete
  3. hehehe..cm mana boleh tetiba encik polis tu ada kat sebelah

    ReplyDelete
  4. hoho lain kali jgn buat lagi.. nsib baik pakcik polis tu berhati perut :)

    ReplyDelete
  5. mujur..
    kalau tak,melayang la 300..
    300 boleh beli enpon cikai2 tu..
    ekekek..

    ******
    abah..
    len kali komen jangan tinggal link biru ye..

    ReplyDelete
  6. naseb bek..laen kali limah p0n akan lebey beringt :)

    ReplyDelete
  7. Sib bek en polis tu btimbang rasa, klu tak abah mesti mode sedey kene saman hihihi

    ReplyDelete
  8. nasib baik...kalau tak terbang RM300...

    ReplyDelete
  9. untg xkene saman la
    rugi tu 300
    ish2
    bek bg kat fara je dr byr smn
    hehe

    ReplyDelete
  10. untg xkene saman la
    rugi tu 300
    ish2
    bek bg kat fara je dr byr smn
    hehe

    ReplyDelete
  11. ish sipbekla abah x kene saman..kalo tak aiyo terbang 3ratus wo! hehe
    len kali hati2 ye :)

    ReplyDelete
  12. melayang dah 3ratus..pa blh buat..

    ReplyDelete
  13. abah dh tnjukkn cth yg baek..berskp jujur dlm smua keadaan..keep it up abah!

    ReplyDelete
  14. huh!! nasib baik tak kene saman...dkna selalu jugak cakap fon dalam kereta...tak nak angkat tapi mak yang kol..last kene angkat jugak tapi buat loudspeaker untuk keselamatan :)

    ReplyDelete
  15. naseb baik tu abah..ini peringatan bukan saja utk abah ..tp utk kita semua ...jauhi RASUAH

    ReplyDelete
  16. Assalmaualikum AK,

    ada kalanya kita terlupa tapi ada kalanya memang kita terpaksa, namun Allah tau kejujuran dan keikhlasan kita Alhamdulillah semuanya Allah permudahkan dan beri peringatan..allahualam

    ReplyDelete
  17. sib bek tak kena saman kan,tapi sya pun kadang2 suka guna handphone tme memandu,tak sempat cari handfree.

    ReplyDelete
  18. suami pernah kena tahan sbb buat u-turn di tempat yg tak sepatutnya

    tp memandangkan kami tak biasa kt tempat tu, dan takut tersesat dgn lebih jauh...so polis tu lepaskan...siap tunjuk jalan lg...hihii

    ReplyDelete
  19. fuh..

    lega giler x kene saman..

    300 tu..

    ReplyDelete
  20. Lega no.. kalu tak 300 tu.. buat makan memang kenyang sgt2..

    ReplyDelete
  21. bukan semua polis tu tak bertimbang rasa..hehe..

    ReplyDelete
  22. Nasib baik tak kena saman kan, kalau tak naya je kena kompaun RM300.

    Adik Myra ari tu kena bayaq RM300 sebab guna phone padahal masa tu kitorang ngah tunggu nenek dari kampung.

    ReplyDelete
  23. ada yang baik..dan ada yang 'kerek'

    ReplyDelete
  24. Sebenarnya Allah yg bagi haidah pada abah pada hari itu. Polis itu tergerak hati tak saman dan tak minta rasuah sebab Allah juga. Alahmdulillah....

    ReplyDelete
  25. alhamdulillah..tidak melayang 300

    ReplyDelete
  26. Teringat suami pnh kene thn sbb salah masuk jalan. Pastu cara dia masuk jalan tu mcm bahayakan pemandu lain. Tp abg polis tu mmg polis yg pandai berdiplomasi dan bertoleransi. Bila lihat je sy yg tgh sarat mengandung hari tu, terus dia ada rs simpati dan lepaskan kami.

    ReplyDelete
  27. selamat rm300 hihihi... xpe boleh jadikan pnglaman tu ^_^

    ReplyDelete
  28. nasib baik x kena saman, niat abah baik sbb tu tak kena saman :)

    ReplyDelete
  29. saya kna tahan ngan situasi mcm ni jgk bulan raya ritu... huhuhu

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi baca dan drop komen.
Jangan lupa like page fb abah khalisha

Busuk.org

GuaBlog

Apesal

 

abah khalisha Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates